Hvor skal vi starte?
Hvis vi starter baglæns og kigger på de hyppigste fejl som mange laver. Vinen ubestridte dårligste ven i forhold til opbevaring er køkkenet. Her er konstante temperatur svingninger og dufte fra madlavningen. Mange køkken producenter har med tiden, fundet ud af, at designe køkkenet sådan, at der i dag, kan være plads til et decideret vinrum, eller lavet mulighed for at implementere et vinkøleskab.
De bedste forudsætninger for en god opbevaring er helt klart ro, konstant temperatur, mørke rum, en god luftfugtighed og sidst men ikke mindst ingen viberationer. Hvis du kan opfylde disse betingelser er du godt på vej.
Skal jeg så investere mange penge i et nyt vinkøleskab?
Det vil helt klart være nummer 1 med et vinkøleskab, men mindre kan også gøre det. Et vinkøleskab sikre dig de bedste opbevarings muligheder for din vin. Mange bruger i dag rigtig mange penge på vin, og jeg ser, at flere og flere gerne vil investere i at drikke god vin. Et vinkøleskab ser også bare rigtig godt ud hjemme i køkkenet, stuen eller ude i garagen. Hvis ikke du vil spendere så mange penge på et vinkøleskab, vil jeg anbefale dig, at opbevarer din vin i soveværelset under sengen, da temperaturen (næsten altid ) er kølig, og der er ingen konstante viberationer, det er forholdsvis mørkt hele tiden (her kan du ligge et tæppe over vinen).
Vin der er opbevaret korrekt, giver dig den bedste oplevelse.
Oplevelsen når du skænker et godt glas vin, bliver bare endnu bedre når tingene spiller sammen, og du og dine gæster sammen får en oplevelse som kan smages. Opbevaringen har været korrekt, serverings temperaturen korrekt, maden i får serveret til er korrekt, og det hele går op i en højere enhed, det må siges, at være en vellykket oplevelse, og værd at stile efter.
Jeg vil gerne gemme mit vin?
Her skal du sikre dig at de forgangne ting er iorden. Temperaturen anbefaler jeg er mellem 12-16 grader, og det skal være mørkt. Her vil det være godt, at bevare flaskerne i deres originale emballage kasser, så de er sikret mod lys. Ved lavere grader udvikler vinen sig langsommere, og omvendt ved højere grader modnes vinen hurtigere. Desuden må der ikke være for tørt, da korkpropperne kan risikere at tørre ind. Hvis der bliver alt for koldt, kan du risikere at der skabes et vakuum i flasken, og ilten trænger ind gennem korken, og ødelægger vinen. Derfor er det meget vigtigt at temperaturen er konstant, så god vin ikke bliver lige til, at hælde ud i vasken.
Jeg håber du blev en lille smule klogere, og måske har fået mod til, at lave en vinkælder, eller købe et vinkøleskab eller i det mindste sørget for, at dit vin ikke ligger ovenpå skabene i køkkenet.