Tips og tricks, til den nysgerrige vin elsker

Del dette tip
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Min vej ind i vinens verden

Vinen har ikke altid betydet så meget for mig, som den gør det i dag. Min far har altid haft hans eget firma, og det at lave en god handel, har nok aldrig lagt mig så fjernt. Jeg har altid været bekendt med, at man skal yde før man kan nyde. Det har haft nogle store omkostninger, men i ligeså høj grad, bragt mig til der hvor jeg er i dag.

Hvad driver en til at starte egen virksomhed?

Det har altid været en stor drøm for mig, at kunne drive min egen virksomhed. Lige siden jeg var en lille knægt, hvor jeg var med min far på tur. Han driver et firma, hvor han servicere slagtere afdelinger, bagere og store supermarkedskæder som hverdag hakker kød og div. andre specialiteter de efterfølgende ligger i deres kølediske. Jeg har utallige gange været med ham på tur, hvor jeg har set hvordan han præsentere sig, laver et ordentlig stykke arbejde, og sidst men ikke mindst skaber den kontakt til kunderne, som er altafgørende for, at de vender tilbage til ham næste gang de skal have lavet et stykke arbejde. Derfor er jeg også meget taknemmelig for, at jeg i dag, har arvet mange af de egenskaber og selv ikke er bange for at tage det første skridt, til en ny potentiel kunde.

Hvordan begyndte jeg at drikke vin?

Jeg har som så mange andre danskere altid godt kunne lide vin, eller rettere sagt det startede først da jeg var omkring de 20 år. Før det, var det de sorte slots pilsner fra tyskland der var i høj kurs. Jeg husker tydeligt det første glas vin min far skænkede for mig. Det var en J.P Chenet cabernet/syrah fra Frankrig ( den er kendt for at have en skæv hals). Jeg huskede den som kraftig og krydrede, og ikke en vin som jeg var den store tilhænger af. Men som den høflige, gode unge mand jeg var, blev det skyllede ned, og efter endnu flere gode stunder, begyndte jeg faktisk godt at kunne lide den. Det kendetegner meget godt den almindelige danskers måde at kunne vende sig til en vin, og dernæst få vinen som en af favoritterne. Jeg har en filosofi om, at det er de færreste mennesker som synes, at første gang de smager vin, er en oplevelse de husker for noget godt. Mange danskere elsker vin fra Italien, og det er næsten 100% sikkert at når de står nede i supermarkedet og skal vælge vin til fredags bøffen, går de efter det sikre valg. De går efter den vin de kender, og synes smager godt (det siger jo også lidt sig selv:). Det er også det vi som forhandlere råder kunderne til, at købe den vin de selv foretrækker.

Webshop og guitarspil

Vi ser rigtig mange nye måder at købe vin på i dag. Webshop delen når nye højder, fordi de når ud til mange nye potentielle kunder på engang. Webshop laver mange spændende tiltag, såsom at tilbyde kunderne at købe smags-kasser, hvor forhandlerne samler deres bedste vine fra et bestemt område, og dernæst giver kunderne mulighed for at udvide og prøve vine som de ellers altid har gået udenom. For at vende tilbage til, hvordan jeg selv kom ind i vinverdenen, så var det ved et tilfælde hvor jeg spillede musik til en privat fest på en adresse i Viborg. Hr Freund havde inviteret nogle af hans gode venner, og selvfølgelig skulle de have lidt livemusik så de kunne synge lidt med.(Jeg spiller jævnligt musik med mit band til fester osv) Han går rigtig meget op i vin, og vi har altid nogle gode snakke om vin, og denne aften var ikke nogen undtagelse. I pausen efter 1 sæt, havde han skænket et glas vin som jeg skulle smage. Det var første gang jeg blev præsenteret for PSI årgang 2012 vin fra Danske Peter Sisseck. Her fik jeg en kæmpe oplevelse, og selve duften, farven og ikke mindst smagen var noget som jeg aldrig før selv havde prøvet at få ved nogen andre vine. Efter min store oplevelse, blev jeg meget nysgerrig på hvilken vin det var, og hvem der lavede den. Efter nogle dage, hvor PSI vinen stadigvæk florerede inde i mit hoved, var jeg nødt til at følge denne tanke til ende, og jeg besluttede derfor at jeg måtte prøve at undersøge hvem der var den danske forhandler af vinen. Det tog ikke lang tid at finde frem til hvem der importerede vine fra Peter Sisseck til Danmark, og hvilken stor hype der er omkring disse vine. Jeg fandt samtidig også ud af, at der er nogle vinfolk som gerne vil sidde på hele markedet selv, og derfor prøvede at gøre vejen mere komplicerede end den egentlig var. Hvorimod jeg på den anden side, mødte passonerede vinfolk som hellere end gerne vil hjælpe, og give gode råd i forhold til, hvilke importør og hvilke vinpriser der er værd at gå efter.

En tur til København

Efter min jagt på importøren af PSI, Flor De Pingus og Pingus blev fundet og jeg efterfølgende tog kontakt til ham, tog forretningen hurtig fart. Min kammerat og jeg var blevet inviteret til København, hvor der blev afholdt det årlige spanske vinfestival i Politikkens hus, og vi skulle møde Peter Sissecks gode ven, og manden der nok ved mest om champagne i Danmark Jørgen Kruff. Det blev et herligt møde, hvor kemien allerede fra starten var god, og vi fik vores helt egen vinsmagning af ham selv. Der var flere garvede vinfolk som lige studsede en ekstra gang, da de så 2 jyder skulle have personlig vinsmagning af Kruff. Vi havde egentlig regnet med, at vi skulle med det sidste tog hjem sent fredag aften, men da Kruff inviterede os med til Master class senere på aftenen, kunne vi selvfølgelig ikke sige nej. Master class er en særlig vinsmagning for et lille udvalg, hvor der dette år blev smagt på Sardon 2015 – Qs2 2015 – q2 2015 – Psi 2015 – Flor De Pingus og sidst men ikke mindst pingus 2015. Jeg må sige, at selve oplevelsen var kæmpe stor, både fordi vi ikke havde regnet med, at vi skulle med videre til Master class, men også fordi ingen af os, havde smagt Pingus før nogensinde. Det er måske også de færreste der kommer til det, da det er en meget speciel vin, som kun bliver produceret i meget små mængder, og koster fra 8000 kr, og op efter.

På Michelin restaurant kl 23.30

Ikke nok med det, da vi så var færdige til MASTER CLASS, og klokken havde sneget sig op imod kl 23, og det lille lokale oppe på politikkens hus var ved at blive tømt, spurgte Kruff om ikke vi vil med ham og den spanske chef for Quinta sardonia vingården ud og spise lidt mad. Der skulle ikke ret mange overvejelser ind, før min kammerat og jeg hurtigt takkede ja tak. Vi skulle på en meget fin michelin restaurant hvor Jørgen præsenterede os for endnu flere fantastiske vine. Også vine, som han selv var ude og hente ude bagved. For at historien ikke skal blive alt for lang, så ender vi den her, men jeg kan røbe, at vi fik set en hel del vin ud på natten, og nogle samlinger som de færreste kommer til at se. Da klokken er ved at være sengetid, opdager jeg at der står en pap kasse på bordet vi sidder ved. Nysgerrig som jeg er, går jeg op og kigger hvad der ligger i den. Her ligger samlingen fra aftenens Master class vinsmagning, og jeg skynder mig at spørge hvad den skal koste. Lige for at remse op hvad indholdet var, så bestod den af Quinta sardonia sardon 2015 – Qs2 2015 – Q2 2015 – Psi 2015 – Flor De Pingus 2015 og sidst men ikke mindst Pingus 2015. Kassen blev holdt tæt indtil kroppen, hele vejen mod jylland næste morgen. Det blev mit spring ud i en verden, hvor mange vine efterfølgende er blevet smagt, og et netværk af nye vinfolk er begyndt.

Hvordan ved du at der er forskel på kvaliteten?

Der er stor grund til, at Mercedes, Audi, Volvo og BMW er biler, som koster en del mere end andre biler. Du er garanteret en kvalitet, og en oplevelse som du betaler en del ekstra for. Det samme kan man sige, når man snakker om kvalitet indenfor vinens verden. Ved top producenterne, bliver der stillet store krav til vinen, såsom høstmængde og status betegnelser, er du sikret at du får kvalitet for pengene, og at vinen er produceret biodynamisk, økologisk og druerne er høstet ved håndkraft, det sikre at rådne druer bliver sorteret fra. Mange store produktioner høster med maskine i dag. Det gør at høsten ikke bliver en tidssluger, og der skal ikke hyres nær så mange lokale arbejder ind, for at hjælpe med høsten. Det gør samtidig også at den samlede kvalitetsvin der ender ude hos forbrugerne, ikke når den kvalitet som de vin producenter der høster med håndkraft gør. Man må bare sige, at pris og kvalitet i den grad hænger sammen. En anden god indikator på at kvaliteten er god, kan være at der i specielle områder er blevet beslutte at du kun må høste et vis mængde hektar. Det får vinbonden til at plukke en vis % del af druerne fra, også selvom de ikke er rådne. Det gør han, for at få topdruerne til at blive endnu bedre, og få endnu mere smag som igen sikre at kvaliteten er i top. Det gør også, at selve høsten ikke bliver ret stor, men derimod en høst hvor det kun er det bedste af det bedste der bliver høstet. Mange af disse produtioner har også nogle kvalitets bogstaver som kan ses på banderolen. Italien har DO – DOC- DOCG status. Mange af top producenterne er underlagt sådan en kvalitets ordning.
Hvad drikker du, og har du kunne smage forskel på vine som er produceret efter disse principper, og vine som bliver masse produceret?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også andre gode tips og tricks
Hvilket glas skal jeg vælge?

Hvilket glas skal jeg vælge?

Betyder valg af vinglas noget? Det korte svar er JA. Der er få ting som virkelig kan gøre en forskel…
Årets julevin

Årets julevin

Julen er en pragtfuld tid, hvor vi går op i traditionerne. Dette gælder helt sikkert også juleaften, både mht julemaden,…
Opbevaring af vin, og den rette temperatur?

Opbevaring af vin, og den rette temperatur?

Rigtig mange har deres vin til at stå inde i stuen, fordi sådan var det engang. Det var dengang vores…
Din kurv
Få GRATIS fragt ved køb af min. 12 flasker
Køb min. 12 flasker eller for 2.500,- og få gratis fragt. Bestiller du inden kl.14, sender jeg din ordre samme dag.