Tips og tricks, til den nysgerrige vin elsker

Del dette tip
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Hvilket glas skal jeg vælge?

Betyder valg af vinglas noget? Det korte svar er JA. Der er få ting som virkelig kan gøre en forskel når vi snakker vin oplevelse, og den ene ting er helt klart valg af glas. Den anden er temperatur. Som udgangspunkt kan du faktisk drikke vin af alle slags glas. Der er bare visse fordele ved at benytte det helt rigtige glas. Vi har nok alle sammen prøvet at drikke vin af en plastic kop, som skulle ligne et vinglas. Det er bare slet ikke det samme. Oplevelsen bliver bare KEDELIG og flad. Skal du så ud og investere i en helt masse nye glas, og glas til hver vin - nej er det korte svar.

Hvorfor skal jeg vælge det rigtige glas?

Der er stor forskel på selve formen og tykkelsen på glassene. Selve formen har i min optik meget stor indflydelse på, hvor meget duft du kan få ud af vinen, og videre op i næsen. Jo større overflade vinen har, jo større duft/aromaer får du ud af vinen. Tykkelsen har også stor betydning, de tyndeste glas har en meget fin form og er fantastiske. De giver selve oplevelsen en vis form for nærhed, eneste minus er, at det ikke er alle tynde glas der tåler opvaskemaskine. De kan let komme til at knække, hvis selve glasset-stilken er for høj til at være i opvaskemaskinen.

Der er mange producenter verden over som har gennemarbejdet denne proces med at finde det perfekte glas. De er ikke blevet enige om, hvilket glas der er bedst, men processen har givet dem et billede af, at druespecifikke glas er vejen frem. Riedel med base i Østrig er med deres mange års erfaring nået frem til, at nøglen til denne succes er, at få viden om, hvordan hver drue udtrykker sig i glassene. Derfor er der mange som hurtigt kan købe sig en del fattigere i glas. Derfor er der alternativer.

Kan jeg som almindelig forbruger smage forskel?

Ja og nej. Vi kan nok alle smage forskel på, om vi drikker vin af plastic kop, eller fra Riedel. Du kan dog med lidt sjov, prøve at teste det derhjemme. Find 3 vidt forskellige glas. Gerne et stort rødvinsglas, med stor overflade, et lille hvidvins glas og sidst men ikke mindst, må det være op til dig, hvilket glas du vælger, men vælg gerne et glas der udskiller sig fra de andre. Så hælder du koldt vand op, og prøver at smage hvordan oplevelsen er vidt forskellig. Herefter åbner du en god flaske rødvin, og gør nøjagtig det samme. Her vil du smage forskellen på hvilke glas vinen udvikler og åbner sig på bedste vis.

Kan jeg ikke bare bruge et almindeligt glas?

Mit bedste råd til dig, er at finde det glas du synes passer bedst til dig. Der findes mange producenter, som alle laver gode glas. Ligesom kvaliteten af glas variere, er der også stor forskel på prisen. Rigtig mange bruger universal glas, som er et ganske fint glas. Det bruges ofte på restauranter, cafeer og gør det rigtig fint. Personligt bruger jeg altid universal glas herhjemme. Det er mest fordi at de kan gå i opvaskemaskinen, og jeg behøver ikke være ekstra påpasselig hvis nu de 2 små på 10 måneder og 3,5 år skulle komme til at skubbe til bordet, og mine glas ryger på gulvet. Ved festlige lejligheder hvor oplevelsen gerne må være ekstraordinær, og vi skal nyde en aften hvor der er ekstra god mad, og vinen bliver toppet op, finder jeg gerne de gode glas frem. Her kunne det være Zalto, eller Riegel. Oplevelsen bliver endnu mere lækker, og følelsen af at nyde vinen mere, bliver 100% fuldendt. Vinen bliver slynget endnu mere i glasset, og duften kommer endnu mere til sin ret.
Jeg giver gerne det rigtige valg af glas, en stor del af æren for, at kunne få det maksimale ud af en god flaske vin.

Lidt tips til at vælge glasset

  • Find gerne et glas hvor toppen smelter ind. Dette får druestofferne til at blive mere koncentreret i toppen, hvilket giver en forstærket oplevelse af duften.
  • Find gerne et glas med stilk. Hvis ikke glasset har stilk, kan du let komme til at opvarme vinen med din hånd, og det giver i sidste ende en for høj temperatur til vinen.
  • Find gerne et glas, hvor muligheden for at slynge vinen rundt er vigtig i min optik. Her er det vigtigt at du kun hælder vin op til, hvor glasset “knækker” indad igen. Det kan godt virke en smule nærrigt, men hvis der kommer for meget vin i glasset, har du ikke muligheden for at slynge vinen ordentlig rundt. Dermed skaber du ikke de bedste forudsætninger for, at få aromaer godt

 

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også andre gode tips og tricks
Årets julevin

Årets julevin

Julen er en pragtfuld tid, hvor vi går op i traditionerne. Dette gælder helt sikkert også juleaften, både mht julemaden,…
Min vej ind i vinens verden

Min vej ind i vinens verden

Vinen har ikke altid betydet så meget for mig, som den gør det i dag. Min far har altid haft…
Opbevaring af vin, og den rette temperatur?

Opbevaring af vin, og den rette temperatur?

Rigtig mange har deres vin til at stå inde i stuen, fordi sådan var det engang. Det var dengang vores…
Din kurv
Få GRATIS fragt ved køb af min. 12 flasker
Køb min. 12 flasker eller for 2.500,- og få gratis fragt. Bestiller du inden kl.14, sender jeg din ordre samme dag.