Tips og tricks, til den nysgerrige vin elsker

Del dette tip
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Julen er en pragtfuld tid, hvor vi går op i traditionerne. Dette gælder helt sikkert også juleaften, både mht julemaden, men i ligeså høj grad julevinen og alle de forventninger vi har. Juleaften elsker vi at drikke god vin, og alt den gode julemad fortjener at få det bedste frem i vores glas.

Hvilken vin skal jeg vælge?

Mange danskere har helt sikkert deres helt egen favorit vin, som de trækker op til denne aften. Julen er en tid, hvor også de store vine gerne vil fejres sammen med os andre. Det er her de store vine som Amarone, Barolo, Chateauneuf-du-pape kommer til sin ret. Det er vine, hvor kombinationen af de bedste varemærker/kendetegnene kommer til deres udtryk på formidabel vis. Det er en blanding af koncentreret tanniner, frugtsmag og ikke mindst frugtsyre som passer rigtig godt sammen med julemaden.

Hvad kendetegner en god julevin?

Når nogle af de bedste i verden skal nå helt indtil detaljer og pege de helt rigtige sammensætninger sammen, peger det i retningen af, at balancen mellem syre, alkohol og sødme er 3 vigtige parametre for at kombinationen er den helt rigtige. Serverings temperaturen plejer jeg at sige skal ligge på 16-17 grader, men denne aften må den godt være et par grader højere, da den fede og sødmefulde mad klarer sig bedst med lidt varmere vin.

Julemiddagen

Stort set alle danskere spiser brune og hvide kartofler med brun sovs, flæskesteg og and. Her er det utrolig vigtig at sødmen er tilpas således at det søde fra sovsen, og de brune kartofler ikke bliver for oversøde. Derfor er det meget vigtigt at syren i vinen er med til at rense og skabe balance til julemiddagen. Sidst men ikke mindst, skal vinen have noget styrke – alkohol. De vine der topper i bedømmelserne rundt omkring i verden, ligger gerne oppe over 14-15 %.

Hvad skal jeg vælge?

Jeg har valgt at dele juleaftenen op på to måder, med and på den ene side, og flæskesteg på den anden, fordi and er mere magert end flæskesteg, og kræver derfor de tidligere nævnte 3 parametre for at kunne matche andens tunge og smags intense karakter. Jeg vil derfor foreslår jer at skylle anden ned med en kraftig rødvin, det kunne eksempelvis være californisk Zinfandel fra Pacific Heights. Her får du høj frugtsmag, frugtsyre og en velbalanceret koncentration af tanniner. Den kan du finde her til 69 kr.
Mit bedste råd vedr. valg af vin til denne aften, er at finde en vin som du ved, du kan lide, og ikke en vin du gerne vil prøve, fordi du gerne vil eksperimentere. Vi kan eksperimentere alle de andre dage på året. Denne dag er en helt særlig dag, hvor smags nuancerne og oplevelserne går smukt hånd i hånd. Jeg vil også gerne råde dig til at bruge lidt ekstra fra muldvappen på vin til denne aften. Du må helst ikke komme under 50 kr, da mange af disse vine, ikke kan nå op i samme højde i forhold til den mad vi får.

Tysk Riesling til flæskesteg?

Mange vil nok have en helt anden mening – hvorfor skal vi ikke have rødvin til vores flæskesteg ligesom vi plejer? men der er flere der i dag, foreslår at skylle flæskestegen ned med Riesling. Mange af jer, har formentlig prøvet kræfter med Riesling på de varme sommerdage på terrassen, hvor i har haft behov for lige at sidde ned og nyde et glas iskold Riesling. Riesling spiller fantastisk godt sammen med flæskestegen, da kombinationen mellem det fede og sure, og sødmen fra rødkål og brunede kartofler er afgørende for den vin, der passer sammen med flæskestegen.

Hvilken Riesling skal jeg så vælge?

Det bedste valg, vil helt sikkert have været en let, saftig lidt tør Riesling med frisk hed, men da vi gerne vil have at sammenspillet mellem brunede kartofler, rådkålen og vinen går op i en højere enhed, bliver det at foretrække en Riesling med mere sødme. Jeg har nu haft en stor fornøjelse af, at kunne være forhandler af Peter Bott som laver et vanvittigt godt glas Riesling. Der har været mange købere og ikke en, er gået galt i byen når de har fået skænket et glas fra Peter Bott. Flere første gangs drikkere er blevet mundlamme over, at de rent faktisk godt kunne lide denne Riesling, da de aldrig før, har været vant til andet end rødvin. Læs mere om den her

Nu er jeg af den natur, at alt mad gerne må laves på grill, så derfor vil jeg gerne dele nogle af de inspirations kilder jeg har med jer, så i har mulighed for at få en perfekt, saftig og mør and, samtidig med at i har en undskyldning for at nyde en kold øl ved grillen. Find webers opskrift på den perfekte and lige her
Hvad er din plan for juleaften i forhold til valg af vin/vine?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også andre gode tips og tricks
Hvilket glas skal jeg vælge?

Hvilket glas skal jeg vælge?

Betyder valg af vinglas noget? Det korte svar er JA. Der er få ting som virkelig kan gøre en forskel…
Min vej ind i vinens verden

Min vej ind i vinens verden

Vinen har ikke altid betydet så meget for mig, som den gør det i dag. Min far har altid haft…
Opbevaring af vin, og den rette temperatur?

Opbevaring af vin, og den rette temperatur?

Rigtig mange har deres vin til at stå inde i stuen, fordi sådan var det engang. Det var dengang vores…
Din kurv

Trollevin.dk
Nørretanderupvej 19H
7400 Herning

Telefon: 2667 0020
Email: info@trollevin.dk

Få GRATIS fragt ved køb af min. 12 flasker
Køb min. 12 flasker eller for 2.500,- og få gratis fragt. Bestiller du inden kl.14, sender jeg din ordre samme dag.